Poročni običaji in simboli

»Nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega, nekaj modrega.«
Nekaj novega simbolizira optimizem, ponavadi nakit, spodnje perilo ali kakšen drug modni dodatek.
Nekaj izposojenega naj bi po tradiciji nevesta prejela od svoje že poročene prijateljice, saj naj bi se ta njena sreča prenesla na novo nevesto. Danes za nekaj izposojenega najpogosteje velja izposojena poročna obleka.
Modra barva naj bi po starodavnih izročilih predstavljala barvo ljubezni, zato naj bi jo nevesta tudi nosila.
Nekaj starega je znak kontinuitete zato ta predmet lahko predstavlja del družinske tradicije.
Poročna izročila in simboli so se razvijala skozi različna obdobja. Ali jim verjamete je povsem vaša stvar, pomembno je, da se z njimi ali brez njih na svoj poročni dan oba počutita kot v pravljici in da si poroko prilagodita svojim željam.  
 
BELA POROČNA OBLEKA
V preteklosti je poročno obleko predstavljala vsaka malo boljša obleka oziroma obleka, ki si jo je ženska lahko privoščila. Šele v 17. stol. si je kraljica Viktorija za svojo poročno obleko izbrala belo poročno obleko, do takrat je na kraljevih dvorih kraljevala srebrna barva. V 20. stol. je bela poročna obleka dosegla svoj vrhunec. Iz tega obdobja tudi izhaja, da bela poročna obleka simbolizira devištvo in nedolžnost. Po nekaterih izročilih naj bi bela barva na obleki odganjala zle duhove.
 
TANČICA
Dandanes je tančica na nevesti že prava redkost, je pa vseeno zelo lep zaključek celostne podobe neveste.  V preteklosti pa so imeli kar nekaj razlogov in vraž, ki so narekovale nošnjo tančice, tako je nastalo nešteto zgodb o njenem izvoru in pomenu . Iz rimskega obdobja izhaja, da je bila nevesta ovita v tančico rdeče barve, ki je predstavljala plamen boginje Veste, ta pa je veljala za zaščitnico doma, srca, hkrati pa je bila prinašalka novega življenja. V nekaterih vzhodnoevropskih deželah je veljalo, da je morala nevesta zakrivati svoj obraz z vlečko vse do konca obreda, zato so si tudi omislili vlečko. V 18. stol. so v Britaniji vlečko zopet pripeljali v ospredje, saj so jo povezovali s skromnostjo in čustvenostjo. Kraljevi pari oziroma neveste še vedno uporabljajo vlečko kot izrazit elegance in mogočnosti. V srednjem veku je tančica nevesto ščitila tudi pred zlobnim očesom in je simbolizirala čistost, nedolžnost in skromnost neveste.
 
POROČNI POLJUB
 
Ni poroke brez poročnega poljuba. Poročni poljub, ki je sestavni del vsakega, tako civilnega kot cerkvenega obreda, simbolizira združitev nevestine in ženinove duše. Stari Rimljani so poljubu pripisovali prav posebno težo, saj je bil poročni poljub nekakšna uradna pogodba med zakoncema, ki sta si obljubila skupno življenje.
METANJE RIŽA
Metanje riža so poznali že v davnih dneh. Veliko riža po izročilu prinese veliko otrok. Ker danes že veliko cerkva tak običaj prepoveduje, lahko riž zamenjamo s cvetovi različnih cvetic (travniških), lističi vrtnic, papirnatimi listki vseh oblik ali pa z milnimi mehurčki. Naj vam takšne prepovedi ne uničijo dne, enostavno jih nadomestite z drugimi stvarmi.
 
NAPRSNI ŠOPEK
V srednjem veku so vitezi svojim izvoljenkam nosili raznovrstno in raznobarvno cvetje, vse v znak čiste ljubezni. Že iz tega obdobja se je počasi izoblikoval naprsni šopek. Naprsni šopek lahko izberemo preudarno in z njimi pokažemo čustva svojemu partnerju, saj ima tudi vsaka barva in vsaka rožica svoj pomen.
 

 • VRTNICE: simbol ljubezni; vsaka barva pa nosi tudi svoj pečat v ljubezni

                                Rdeča vrtnica – strast & ljubezen
                                Bela vrtnica- -prava ljubezen; podarjena vrtnica simbolizira božansko lepoto te osebe, ki je vrtnico prejela, v kolikor so cvetovi zaprti, pa to pomeni nedolžnost in da je oseba premlada za ljubezen.
                                Rumena vrtnica – prijateljstvo& ljubosumje
                                Oranžna vrtnica – poželenje
                                Rdeča in bela vrtnica skupaj - enotnost
                                Roza vrtnica – ljubkost & plemenitost
                                                               

 • SPOMINČICE:  simbol mladosti in skromnosti
 • SONČNICE: upanje, sonce
 • TULIPAN: nedostopnost, ljubezen, simbolizira tudi lepoto in sposobnost bogatih in razkošnih čustev
 • PERUNIKA: krepost
 • VIJOLICA: skromnost in ponižnost
 • AMERILIS: ponos
 • LILIJA: čistost & krepost, simbol neomadeževane lepote in čiste duhovne ljubezni
 • CIKLAMA: tam, kjer je ta cvetlica zlo nima nikakršne moči, zato velja da ciklama  zgladi ves nesporazume v medsebojnih odnosih
 • ORHIDEJA: cvet uspešnih ljudi, simbolizira uspešen finančni napredek, ko zaželite sebi ali drugemu uspeh v karieri posežite po orhideji, simbolizira tudi prefinjenost; na kitajskem pa je simbol za veliko otrok
 • MARJETICE: s svojo čarobno močjo vpliva na intuicijo in sposobnost jasnovidnosti, nedolžnost, zvesto ljubezen in čistost
 • MIMOZA: simbolizira spoštovanje, varnost in gotovost
 • ŠMARNICE: svežina, ponižnost, cvetovi so tudi simboli solz Marije Device
 • SIVKA: moja ljubezen je pokorna

 
KONFETI
Konfeti v originalu izvirajo iz Italije, kjer so svatje drobne sladkorčke metali na par, ko je le ta prihajal iz cerkve. Ti bonbončki so se dan danes preoblikovali v darilne konfete, ki pa še vedno vsebujejo te male bonbončke imenovane konfeti. Danes te konfete poročni pari podarjajo svatom kot zahvalo in darilo za udeležbo na njuni poroki.
 
DELJENJE PRVEGA KOSA TORTE
Zelo razširjen običaj na poroki je, da poročni par skupaj zareže v prvi kos torte, katerega si nato razdelita in tudi pojeta. Ta običaj sega že zelo daleč v cesarstvo Rima, kjer so si poročni pari delili svoj prvi kos torte kar pri poročnem obredu in ne na pogostitvi, kakor je navada sedaj. Tudi torta je imela povsem drug pomen, okus in obliko. Torta je bila narejena iz pšenice in vode, pšenica naj bi simbolizirala plodnost, sladkost torte pa naj bi prinašala sladko in razumevanja polno skupno življenjsko pot zakoncev.
 
BISERI
Biseri so v vsakem pomenu povezani z nevestinimi solzami. Poznana je lepša in slabša verzija tega mita. Slabša govori o tem, da naj bi biseri na poroki simbolizirali nevestine solze v prihodnosti in naj bi v zakon prinašali nesrečo. Druga, lepša plat, pa govori o tem, da naj bi biseri simbolizirali nevestine resnične solze, kar pomeni srečen zakon.
 
POLNA LUNA
Polna luna dan ali dva pred poroko naj bi mladoporočencema prinesla veliko sreče in bogastva v družino.
 
DEŽEVEN POROČNI DAN
Veliko se govori o dežju na poročni dan. Če verjamete v mite ali ne, dež vsekakor ni zaželen na poročni dan. Če pa ga le imamo, je dobro da vemo, kaj nam govorijo miti o dežju. Na eni strani dež napoveduje potomce v družini, več ko je dežja, več otrok bo. Na drugi strani pa mit o dežju govori in napoveduje nesrečo, saj naj bi ponazarjal nevestine solze, ki jih bo pretočila v svojem zakonu.
 
NEVESTA SE PRED POROKO PODPIŠE S PRIIMKOM SVOJEGA BODOČEGA MOŽA
Velikokrat se zgodi, da marsikatera bodoča nevesta vadi svoj bodoči podpis, vendar pozor, mit ne napoveduje nič dobrega. Nevesta naj bi s tem izziva svojo usodo - mit o podpisu je podoben mitu, ki govori o nevestini obleki. Vse splošno je namreč znano, da se nevesta ne sme nikoli v celoti obleči v poročno opravo pred svojim poročnim dnem. Po tradicije velja tudi, da se ženin in nevesta nikakor ne smeta videti noč pred poroko, kaj šele dotakniti drug drugega. Nekateri upoštevajo tudi pravilo, da morata dan pred poroko poročno posteljo pripraviti dve ženinovi prijateljici.
 
KO PRSTAN PO NESREČI ODLETI NA TLA
Takšna mala nezgodica je sicer zelo nerodna stvar in vsak par upa, da se to njima ne bo zgodilo. Tudi miti temu spodrsljaju niso naklonjeni. Prva vraža govori o tem, da tak dogodek prinese srečo, saj naj bi se s prstana stresli vsi zli duhovi. Na drugi strani pa obstaja zla slutnja, da bo tisti, ki mu je ta pripetljaj zgodil, v zakonu prvi umrl.
 
Običaj, da se zaročni in poročni prstan nosita na četrtem prstu leve roke, naj bi bil izpeljan po starodavni vraži, da po prstancu teče vena imenovana »vena amoris«, kar pomeni vena-žila ljubezni, ki vodi neposredno v srce. Po krščanski tradiciji pa se je običaj obdržal po antičnem ritualu, ko se je župnik dotaknil treh prstov neveste in ob tem izrekel »v imenu očeta in sina in svetega duha« in nataknil prstan na četrti prst – prstanec.
 
KO SI NEVESTA SAMA SEŠIJE OBLEKO
Ste že slišali rek, da si nevesta ne sme sama sešiti poročne obleke? Da, tudi tu tiči mit, ki narekuje, kolikor šivov naredi nevesta, toliko solz bo pretočila v svojem zakonu.
 
MESEC IN DAN POROKE
Dandanes velja, da je dan porok sobota, skorajda vsi pari dahnejo svoj da ravno na ta dan. V preteklosti pa je bil ta dan povezan z vraževerjem, ki je narekoval, da je ta dan za poroke nesrečen dan. Saj poznate soboto 14. ali pa še bolj nesrečni petek 13. Tudi ta dva dneva sta ostala iz tistih daljnih časov, ko so verjeli, da so dnevi na koncu tedna nesrečni dnevi. Parom so v preteklosti svetovali naj se poročijo v prvem delu tedna, saj naj bi ponedeljek prinašal bogastvo, torek zdravje, sreda pa je veljala enostavno za najboljši dan v tednu. Sreda je še vedno dan za poroke, ta dan se je ohranil tudi do danes in je drugi najpogostejši dan za poroke v tednu.
Če bi verjeli mitom, potem dan danes ne bi smel biti mesec maj eden izmed najpopularnejših mesecev v letu za sklepanje zakonskih zvez. Mesec maj danes velja tudi za mesec ljubezni. V preteklosti pa so menili drugače. Že Rimljani so začeli z vražo, da maj ni primeren mesec za poroke, saj je pri njih maj vseboval dan, ko so praznovali dan mrtvih, častili so boginje čistosti in zato niso sklepali porok. Zelo resno pa so si to vzeli k srcu v viktorijanskem obdobju, ko je sama kraljica Viktorija prepovedala vse poroke na dvoru, temu pa so se podredili tudi njeni podložniki. V tem obdobju so verjeli tudi, da je bila poroka na ženinov rojstni dan srečna poroka.
Splošno gledano so za sklepanje porok dobri vsi poletni meseci, saj veljajo tudi za mesece sonca in plodnosti, še posebej mesec junij, ki je dobil ime po boginji Juno, boginji ljubezni in zakona.
 
URA POROKE
Najboljši čas za poročne zaobljube naj bi bil čas, ko se urini kazalci dvigujejo, to pomeni vsako uro na primer: od 13.30 ali 14.30 …naprej. To gibanje kazalcev naj bi imelo prav svojevrsten blagoslov, saj naj bi pomenilo, da se mladoporočenca vzpenjata proti nebesom.
 
NEVESTINE SOLZE NA DAN POROKE
V primeru, da nevesta potoči nekaj srečnih solz med poročnim obredom, potem to pomeni, da bo v zakonu srečna, saj naj bi solze odplaknile žalost iz njenega zakona.
 
PRESTOP PRAGA
Skorajda vsem znan je tudi običaj, ko naj bi ženin po poroki svojo ženo odnesel preko domačega praga. Običaj napoveduje nesrečo hiši, v kolikor nevesta sama prestopi hišni prag. Toliko huje pa je, če ga prestopi z levo nogo ali pa morda ob tem še pade čez prag.
 
MOŠKA JE LEVA IN ŽENSKA DESNA STRAN
Vsesplošno pravilo in tudi na poroki drži, da naj bi nevesta stala na desni in ženin na levi strani. To so prakticirali že pred davnimi časi, zgolj iz praktičnih razlogov in sicer ko so moški uporabljali razna obrambna sredstva, kot so meč in podobne stvari. Tako je imel mož
svojo desno roko prosto in je vsak trenutek lahko obranil sebe in svoje bližnje.